Om oss

Vi som driver den här sidan heter Nora och Ebba. Vi bor i Borlänge och älskar kombinationen mat och fotografi.

Vi har länge intresserat oss för hur vi kan leva mer hållbart och vi tror att alla kan bidra till en bättre och mer hållbar värld, bland annat genom att välja och förändra det vi äter. Vi måste göra val som inte bara är bra för oss utan även för naturen.

Idén till den här hemsidan kom efter att vi tillsammans gjort några frilansreportage som vi försökt sälja till tidningar. Ett reportage publicerades i Mer Smak på temat "återvinna ett bröd". Vi kom snabbt fram till att hållbarhet var något vi ville jobba vidare med i våra mat - och foto-projekt, och ville ha en samlingsplats för inspiration, men också en plats för att samla på oss kunskap om ämnet. Vi vill helt enkelt lära oss mer om hur vi kan äta och leva för att bidra till en bättre värld, och samtidigt dela med oss av det vi lär på den här sidan. 

Vår förhoppning är att vår hemsida och blogg ska inspirera andra till klimatsmartare val i köket och väcka en nyfikenhet att testa något nytt eller ta tillvara på det vi redan har. 

 

Ebba har många år bakom sig av ett stort matlagnings- & bakintresse som resulterat i en kortare utbildning inom Bageri & Konditori, arbete kring mat, kurser kring just hållbar mat och driver nu företaget Ebbas Gröna. Nora har studerat på Fotoskolan Jönköping och ett halvår på Fotoskolan STHLM och fotograferar nu under namnet Aklejafotografi.

Vår matfilosofi

Mat som är lagad från grunden med bra råvaror som tar hänsyn till människan, djuren och naturen smakar bäst! Mat ska vara roligt och gott men vi måste även tänka längre än till oss själva och göra medvetna val i köket för allt liv omkring oss nu och för det liv som kommer.

Sedan vi startade det här gemensamma projektet våren 2019 har vi lärt oss mycket om vad hållbar mat är. En måste se till varje råvaras produktionssätt, vart den kommer ifrån och transporten av den för att kunna avgöra hur hållbar en råvara egentligen är. Att hitta mat som är bra för både oss människor och samtidigt skonsamma för planeten, djurvälfärden, haven, klimatet, den biologiska mångfalden och naturen är utmanande. Det är vad vi utgår från i vår matlagning.

Vi tror på att äta vegetariskt, växtbaserat, i säsong, ekologiskt, rättvisemärkt, hälsosamt och lokalproducerat. Vi vill minska matsvinnet hitta förslag till vad man kan göra av det som vanligtvis slängs. 

Att äta vegetariskt är ett steg i rätt riktning då köttkonsumtionen står för det allra största utsläppet av växthusgaser inom livsmedelsindustrin. Men det finns många andra val vi kan göra i våra inköp av mat som kan bidra till det bättre. Minska användningen av mejeriprodukter och äta mer svenskproducerade råvaror bland annat.

Vi har en stor vilja att lära oss mera, både vad som minskar miljöbelastningen och att laga god mat på nya sätt. Matglädje och medvetenhet är det vi vill sprida till andra!

Dessa symboler finns bland recepten, för att tydligt visa när recepten är veganska, laktosfria och glutenfria.

Många av recepten är gjorda så att en enkelt kan byta ut efter vad en har hemma.  

Symboler

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.