Chiara - intervju om hållbarhet

Uppdaterad: 7 apr 2019

Vi har känt Chiara i flera år, sedan hon i gymnasiet var på utbytesår från Italien i Sverige. Hon gick i samma klass som Ebba och bodde hemma hos min (Noras) familj hela året. Vi tycker att det är så roligt att hon börjat studera just Hållbara Livsmedelssystem på SLU nu. Hon sitter på så mycket nyttig kunskap och en del av den har hon nu delat med oss. Chiara kommer gästblogga hos oss framöver.

Vi träffade Chiara hemma hos Ebba för ett samtal om mat och klimat. Och så fikade vi såklart.

Hej Chiara! Berätta om din utbildning
! -Sen i september studerar jag Hållbara Livsmedelssystem på SLU i Uppsala. Det är min master efter att tidigare ha studerat 3 år av Diplomatisk Internationell vetenskap. Jag valde detta för att hållbarhet är mitt största intresse, min passion! Jag letade efter utbildningar i hela Europa men fastnade för denna eftersom den fokuserar på just mat, som jag tycker är en väldigt viktig fråga. Vad vi äter är något vi kan förändra här och nu. Utbildningen tar upp massor av olika saker, som till exempel förpackningar, matsvinn, biodiesel och hur man ska intressera allmänheten för hållbar mat.


Hur kommer det sig att du valde att plugga detta? 
- Det jag hade studerat innan insåg jag inte intresserade mig så mycket efter 2 år på utbildningen. Då gick jag ändå klart tredje året för att ta min kandidat, men sökte efter en master inom det jag brann för. Jag vill i framtiden jobba med mat och hur vi kan förändra livsmedelssystemen. Jag har varit vegetarian i många år och varit intresserad, men inte tänkt på att det är något jag skulle kunna jobba med. Jag vill göra något bra och hjälpa andra, därför valde jag detta.

 Hur länge har hållbarhet intresserat dig? 
-Mitt största intresse är som sagt hållbarhet och hållbar mat, hållbar livsstil och lowwaste. Mat är en viktig del av livet och en stor del av klimatproblematiken. En fjärdedel av all landyta går åt för att odla det vi äter. Sen älskar jag också att laga mat vilket såklart bidrar!


Jag är uppvuxen på Sardinien i en familj där vi aldrig slängt mat, odlat mycket själva och fått ägg från min farbrors höns. Vi har alltid handlat lokalt och varit noga med att släcka lampor när vi lämnar rum och sådana saker. Det har gjort att jag alltid haft detta tänk med mig i bakhuvudet. Jag har som sagt varit vegetarian i snart 10 år och pratat mycket om detta med vänner, men tyvärr känt mig ganska ensam med intresset i min umgängeskrets.

Finns det någon tydlig brytpunkt för dig då du började intressera dig för hållbarhet?

-2016 när jag såg Leonardo di Caprios dokumentär ”Before the flood” var det verkligen en brytpunkt för mig. Jag hade förstått innan att vi hade problem, men den dokumentären gjorde mig verkligen taggad på att göra en förändring i mitt liv. Jag började titta mycket på internet, övergick till att äta nästan enbart veganskt, tänka mer på min konsumtion och se mer saker omkring mig som behövde förändras.


Ser du någon skillnad mellan Sverige och Italien?

-Ja, jag ser mycket skillnader. Medelkunskapen vad gäller hållbarhet uppfattar jag är mycket högre i Sverige än i Italien. Det är mycket vanligare med vegetariskt och veganskt och finns mycket fler produkter. Där jag bor på Sardinien går det knappt att hitta alternativ till mejeriprodukter, det finns en sorts soyamjölk och det är allt. Annat, som tofu, är i princip omöjligt att få tag på. Jag tror att politiken just nu handlar om så mycket annat att maten och klimatet prioriterats bort. Det gör att frågan ej tas upp vilket gör att vegetariskt ses som extremt. Italien har också en stark matkultur, med mycket ost och mejerier, som jag tror kan bli svår att ändra på.

Vad är det inom ämnet hållbarhet som intresserar dig mest, och varför? Vilken är enligt dig den viktigaste klimatfrågan, eller det viktigaste att förändra i sitt liv?

-Mat och Energi står för den största delen av dagens utsläpp. Matdelen kan konsumenterna ändra NU. Det är svårare att ändra till exempel hur huset är byggt och hur mycket energi det kräver. Jag tycker maten är viktigast, i och med att det är så enkelt att själv ändra på! Skillnaden i utsläpp mellan nötkött och linser är enorm! Genom att köpa hållbara varor kan vi ändra marknaden.


Hur var dina förkunskaper innan studierna?
 -Innan jag började plugga i Sverige i september hade jag vissa förkunskaper. Jag valde under min kandidat att skriva examensarbete om relationen mellan boskap och miljön. Som sagt hade jag också hittat ett starkt intresse i och med dokumentärerna och FNs klimatrapport. Studierna har öppnat mina ögon för hur komplicerad denna fråga faktiskt är. Det finns så många nyanser och plan och jag har fått förstå att det inte är så enkelt som det verkar. Det är en hel kedja som måste ändras.

Vad är hållbarhet och hållbar mat för dig?

- En livsstil och en politisk fråga. Något vi måste göra något av om vi inte vill förstöra jorden helt! Hållbart för mig är att göra det bästa man kan, och inte dränkas i klimatångest.


Vad är viktigast för dig, ekologiskt, närproducerat eller rättvisemärkt? 
- Det beror på råvara. För kaffe, choklad och bananer väljer jag alltid rättvisemärkt. Potatis, morötter, äpplen och liknande är väljer jag närproducerat. Just nu studerar jag och har inte studiebidrag eller lån i och med att jag är italiensk medborgare. Därför har jag i de flesta fall inte möjligt att köpa ekologiskt på grund av priset. När det är nedsatt pris på ekologiska varor väljer jag alltid det. Jag försöker var så medveten jag kan inom de ramar jag har, vilket jag tror är det bästa man kan göra. Jag undviker att köpa varor som jag vet är kraftigt besprutade.

Hur tänker du när du ska handla din mat?
 - Jag äter alltid vegetariskt och försöker utgå från potatis och pasta, grönsaker och rotfrukter i säsong och frysta grönsaker. Genom att köpa frysta grönsaker går det att variera kosten mer. Frysta grönsaker innehåller också mer näringsämnen i och med att de fått mogna helt, till skillnad från de färska grönsaker vi köper som inte får mogna helt innan de skördas, för att de ska hålla under frakten. Jag försöker köpa saker i lösvikt istället för förpackat när det går och handlar mycket baljväxter. Jag köper torra linser, men blötlagda kikärtor och bönor för att jag inte har tid att blötlägga och koka själv. Det går också åt så mycket mer vatten när man gör det hemma än vad det gör i produktionen. Jag köper mycket tofu och tittar alltid så att den är från EU. Ibland köper jag ägg. I Italien äter jag alltid ägg från min morbrors höns.


Vad lagar du för mat? 
- Vegetarisk mat! Soppor och grytor till exempel. Jag matpreppar för att spara energi och lagar mycket mat i ugnen, men försöker planera så att jag inte behöver använda ugnen hela tiden när jag lagar maten.

Hur ser du på matsvinn? 
 -Jag försöker såklart att inte slänga mat. Jag jobbar just nu med ett projekt där vi arbetar för att skolor, företag och resturanger ska dra ner på sitt matsvinn genom att väga all mat som slängs för att eleverna ska förstå att de inte ska ta mer än vad de äter. Jag planerar min mat varje vecka vilket gör att jag inte behöver slänga, och försöker ha koll i kylen. Märker jag att jag inte kommer hinna äta något så fryser jag in det. På det spar jag dessutom både tid och pengar.

Hur är det med ditt klimatsamvete?

-Jag känner att jag gör allt jag kan i min tillvaro just nu. Jag tror inte att lösningen är att bli bekymrad, ångest motiverar inte. Jag behöver flyga nu för att kunna besöka min familj, det finns inte möjlighet för mig att ta buss eller tåg till Sardinien, och därför gör jag det. Jag jobbar konstant med att förbättra mig och bli mer hållbar, men vill inte konstant må dåligt över att jag handlar saker i plastförpackningar ibland. Jag tror att det behövs stora politiska förändringar också.

Jag är orolig och kan bli frustrerad av att alla inte förstår att vi måste göra en förändring, men försöker lead by example. Människor blir ofta irriterade om man skuldbelägger och ifrågasätter. Jag pratar hellre om fördelarna, bjuder på vegetarisk mat och berättar mer om någon frågar.

Hur ser du på framtiden? 
 - Det händer mycket bra nu, men jag är ändå inte så positiv. Politikerna måste göra nånting, men de kommer antagligen inte göra tillräckligt. Jag hoppas kunna jobba med frågan i framtiden när jag är klar med utbildningen och på så sätt vara med och bidra till förändringen.


Har du några hållbara vardagstips att dela med dig av?

Mina bästa tips är:
 Matplanera och preppa
 Ta alltid med påse till butiken
 Frys in saker innan de blir dåliga
 Använd hela råvarorna, ta reda på vad du kan göra med delar som du vanligtvis slängt! 
Använd hård tvål istället för flytande, och hårt schampoo och balsam.


Bli mer medveten om vad du gör och vad du har för vanor som du kan ändra på!
 Ändra på det du kan!

Fundera på vad det mest ohållbara i ditt liv är, och se om du kan göra något åt det!


© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.