Chilisalt på torkad chili


Ett bra sätt att bevara sommarens skörd är att torka. I somras odlade jag chili men kunde inte äta upp allt, så jag har sparat den i glasburkar. Torkningen var väldigt enkel, jag la bara chilin i en korg (en nätkorg där de låg luftigt) och väntade tills de torkat. Sen flyttade jag över dem till burk så att de fick ligga dammfritt. Nu tog jag fram dem för att göra chilisalt!

Detta är verkligen det enklaste en kan göra och blir så gott att ha till maten! Vill en inte ha salt går det att göra chiliflakes som är mycket mer närproducerade än de en köper i butiken. Hur härligt är det inte med egenodlade chiliflakes? Det enda jag gjort är att skära av stjälken och hälla ut fröna (dessa sparade jag), och sedan mixat den torkade chilin i en matberedare tills det blivit flakes, typ 2 sekunder. Salt tillsatte jag efter feeling.

Fröna i chilin sparade jag för att se om de går att odla i år! Det är det dags att börja så nu i februari om en vill ha någon skörd.

Att ta fram förra sommarens chili i februari och göra ett gott salt känns så lyxigt och kul. Ska försöka bevara mer av den kommande sommarens skörd genom att torka och frysa in!

/Nora

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.