En saftdag

För två veckor sedan sågs vi och gjorde syrénsaft och rabarbersaft tillsammans. Vi hade en supermysig dag ihop. Det är helt klart som trevligast att göra saft när en gör det med någon annan.

Vi började med syrénsaften och begav oss ut på en promenad för att plocka syrénklasar.

Nora har hittat ett ställe i närheten av där hon bor där det finns massor så vi kunde plocka med gott samvete.


Det var verkligen i sista stunden vi passade på nu, hade vi väntat några veckor till hade de blommat över.

Tiden har verkligen gått så fort nu på slutet och helt plötsligt är sommaren här!

Det är så himla härligt att kunna ta tillvara på det naturen ger och fånga sommaren i form av saft.

Efter att vi plockat ca 30 syrénklasar plockade vi av blommorna från den gröna stjälken. Om stjälken är kvar så blir saften besk så hoppa inte över det här steget om ni ska göra detta. Kanske lite to late att göra just syrénsaft i år men testa nästa år, det är verkligen en blomma som ger god smak på saften!

Det är en mycket trevlig aktivitet att göra tillsammans med någon en tycker om, sitta på en filt, dricka kaffe och plocka blommor. Varva ner och låta det få ta lite tid.

Vi gjorde saften efter My Feldts recept ut boken Blåbärsnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

Den innehåller syrener, citron och sockerlag. De plockade syrénblommorna får ligga på en bakhandduk en stund så att eventuella småkryp kan vandra ur blommorna. Sedan kokar vi upp en sockerlag, tillsätter citronsaft och citronzest i lagen och slår det sedan över syrénblommorna.


Massor av citroner!

Syrénen vi använde oss av var ljust lila vilket till en början ger en lite tråkig gulbrun färg. Men det är inget konstigt med det. För intensivare färg, leta efter den mörklila sorten. Vi det här steget ska saften stå och dra i 3 dygn innan vi silar av och häller upp på flaska.

Såhär blev resultatet, ljust rosa fin färg och en fantastiskt god blommig saft.

Nästa sort: Rabarbersaft!


Rabarbern är så sjukt vacker.

Vi använde endast den röda delen av rabarbern denna gång för att få en fin röd färg på slutresultatet. Spara den gröna delen och använd tunt skivad i salladen eller gör en paj eller kompott eller i drinken eller varför inte testa att mjölksyra den?

Vi tog 1,5 kg rabarber, 2 skivade citroner, 2 liter vatten och till sist 700 g råsocker. Varva rabarber och citron i en glasburk eller kastrull. Koka upp vatten och slå över. Låt stå i 3 dygn.

Sila sedan av och koka upp vätskan med sockret. Häll upp på flaska.

Kolla så fin färg!

Vi har även testat göra saft på hägg och snart kommer flädern. Ett tips när en gör mycket saft som en vill ska hålla länge är att frysa in saften. Då kan en plocka fram en burk rabarbersaft senare i höst och njuta av sommarsmakerna. Så himla lyxigt!


Vad brukar ni göra för saft?


© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.