Hemma hos Ebba

Uppdaterad: 27 mar 2019

I vår hemma hos - serie här på bloggen ska vi nu besöka oss som står bakom den här sidan. Först ut är Ebba! Ebba är väldigt intresserad av matlagning och bakning och skapar de recept som finns på hållbar mat. En torsdag förmiddag besökte vi henne i hennes fina lägenhet. Här får vi lära känna henne lite! Hon gjorde en blåbärsdessert och berättade bland annat om hur hon ser på hållbar mat och vad hon har för tips att dela med sig av.

Berätta lite om dig själv!


- Jag heter Ebba, är 23 år gammal och bor i Borlänge. Just nu bor jag tillsammans med min sambo i lägenhet men går verkligen i husdrömmar och har stora odlingsplaner när det blir aktuellt. Jag är väldigt intresserad av matlagning och bakning, ibland tänker jag inte på något annat. Det är som att det är hela min värld. Står jag inte i köket så går jag runt och tänker på vad jag ska testa laga härnäst eller läser om mat eller kollar på olika klipp eller program om mat. Jag skulle säga att jag är ganska nördig. Men såklart går det lite i perioder, jag har ju annat för mig också.


- Utöver matlagningsintresset gillar jag mest att umgås med mina närmaste, det kan vara i keramikverkstaden mina vänner, äta göttiga middagar med min familj eller vara med min sambo. Jag gillar musik, att springa ute, yoga, pyssla hemma, vara i naturen, gå på loppisar, odla, och ta hand om mina växter. Sen så är jag väldigt intresserad av hållbarhet och tänker väldigt mycket på livsstil och hur jag kan leva så hållbart som möjligt. Ur detta kom mitt engagemang för den här sidan vi jobbar med!

Hur och när startade ditt intresse för matlagning och bakning?


- Jag vet inte riktigt när och hur, bara att jag har lagat och bakat mycket hemma sedan lång tid tillbaka. Under gymnasietiden när jag bodde med min familj handlade jag och lagade maten, för att jag tyckte att det var roligt. Sedan har det bara utvecklats mer och mer. Jag gick en kortare utbildning inom Bageri & Konditori efter gymnasiet, jobbade med det ett tag och nu har det de senaste åren varit mer fokus på matlagning än bakning för min del. Jag tycker bara att det är så himla roligt med allt som har med mat att göra. Min stora dröm är och har varit länge att driva ett litet Café med mat och bakverk lagade från grunden med bra råvaror på ett hållbart sätt.

Vad lagar du idag?


- Idag tänkte jag göra en dessert på det jag kan hitta i skåpen hemma, jag ska på middag senare ikväll och då är jag dessertansvarig så jag tänkte att det passade bra att vi gjorde det tillsammans nu. Oavsett om jag lagar mat eller bakar gillar jag att utgå från det jag har hemma. Det är under begränsningar som jag blir mest kreativ och det är ju kanonbra att en tar tillvara på det som redan finns hemma istället för att köpa nytt!

- Jag hade lite mandelkaka i frysen från förra veckan som jag bryter i bitar och rostar lite snabbt i ugnen.


Tänk på! Köp alltid europeiska mandlar då sötmandlar som odlas i Kalifornien bidrar negativt till den stora vattentorkan som är ett stort problem där.

- Sedan tänkte jag att vi ska koka en blåbärskräm. Blåbären plockade jag i höstas i Venjan och jag är inne på sista påsen nu! Jag önskade att jag hade större frysplats så att jag hade kunnat förvara ännu mer bär från tidigare säsonger i frysen. Jordgubbarna som vi plockade i somras tog slut direkt liksom, dom hade en ju velat njuta lite av nu!


- Krämen innehåller blåbär, citron, råsocker och lite maizena.


- Detta är bara sojagrädde smaksatt med mortlad kardemumma. Jag tycker blåbär, citron och kardemumma är gott ihop.


- Här mortlar jag lite frystorkade hallon. Hallonen fyndade jag på matsmart.se. Matsmart säljer mat som annars hade slängts bort av olika anledningar. Tips, surfa in och handla där!

- Imorse gjorde jag lite maräng på kikärtsspad som jag tänkte kan bli gott till. Istället för att spritsa ut små maränger bredde jag ut det på en plåt och bryter i bitar.


Tips! Spara alltid spadet från bönor och ärtor, det går att använda som här till en maräng men även i andra bakverk, till att göra vegansk majonnäs eller tillsätta i olika maträtter.


- De små glasburkarna fyndade jag på en loppis och de är lagom stora och passar perfekt till att göra portionsdesserter att ta med och bjuda på!
- Såhär fick det bli! Rostad mandelkaka, blåbärskräm med citron, kardemummagrädde, kikärtsmaräng, hallonpulver och lite timjan.

Vad är hållbar mat för dig?


- Hållbar mat för mig är mat som tar hänsyn till både naturen, klimatet, miljön, djuren och människan. Jag vill äta mat som jag vet är bra för både planeten, de som arbetat i produktionen, för min hälsa och mat som producerats på ett sätt så att även djuren har det bra. Hållbar mat för mig är även att inte slänga någon mat och att man ska ha respekt för maten då det ligger så mycket arbete och energi bakom maten vi köper!


Det är tydligt att vi måste tänka mer på vad vi äter. Efter mitt uppvaknande kring just sambandet mellan maten och alla negativa konsekvenser som blir av att människan fortsätter att konsumera i sina gamla vanor och inte tar ansvar för sin matkonsumtion kan jag inte bara blunda längre. Idag är maten en enormt stor orsak till klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, det är en stor bidragande faktor till övergödning av sjöar, det används störst mängd färskt vatten vid just matproduktion och det används enorma mängder kemikalier som hamnar i vår natur, i maten vi äter och luften arbetarna andas i. Jag känner verkligen att vi har ett ansvar och vi måste se längre än till endast oss själva och verkligen försöka förändra dåliga vanor i vardagen som påverkar världen negativt.


I och med mitt intresse för matlagning och bakning har jag känt att jag verkligen vill försöka göra något bra av det. Lära mig ännu mer kring hur en kan välja bra mat och laga hållbar mat och dela med mig av det. Det är en viktig och rolig utmaning tycker jag!

Finns det någon tydlig brytpunkt för dig då du började intressera dig mer för hållbarhet?


- Inte en jättetydlig brytpunkt så utan det har mer smugit sig på. Jag har varit vegetarian länge och det var en blandning av miljöaspekten och djurhållningen som fick mig att bli det. Men det är först de senaste kanske två åren som jag börjat tänka ännu mer på hållbarhet och också läst på mer om hur vi kan leva hållbarare och framförallt kring hållbar mat och förstått att det är mycket som vi människor faktiskt måste förändra. Det är inte en trend som går som en hakar på utan detta är på riktigt.

Vad är viktigast av ekologiskt, rättvisemärkt eller närproducerat för dig?


- Allihopa är viktiga för mig. Helst skulle en ju vilja att alla varor en handlar hem har alla de märkningarna och är superbra ur alla perspektiv. Men så enkelt är det ju inte. Vilken jag prioriterar först är väldigt olika beroende på vilken råvara vi pratar om, då det ser väldigt olika ut för alla möjliga varor som det går att köpa. Jag brukar tänka på vart produkten eller råvaran kommer ifrån, hur det ser ut på platsen råvaran odlas, hur arbetarna har det och hur skadligt det är för miljön, naturen, människan och djuren och sen ta beslut om vilken råvara jag köper och med vilken märkning den då har. Men jag måste säga att jag tycker att det är mycket mer komplicerat att välja "rätt" än vad jag tidigare trott.

- Jag handlar helst det som är i säsong, det som kommer från Sverige eller ännu hellre lokalt producerad mat. Jag väljer ekologiskt framför konventionellt odlade råvaror och även rättvisemärkt på de produkter den märkningen finns på. Även fast jag försöker handla så mycket som det går svenskt så är det ju vissa råvaror jag handlar ändå som är importerade, det är ju jättesvårt att inte göra det överhuvudtaget. Till exempel köper jag ju kaffe som jag dricker dagligen och bananer som jag använder ibland. Då är det väldigt viktigt för mig att de är ekologiska och rättvisemärkta då både kaffe och bananer annars är helt sjukt besprutade och de som arbetar på odlingarna är väldigt utsatta. Men jag tänker hela tiden på min konsumtion och försöker förändra det jag vet kan vara skadligt. Till exempel så dricker jag mindre kaffe nu än tidigare.

Har du något tips på någon specifik råvara som är väldigt hållbar?


- Svenska rotfrukter är väldigt hållbart! De går att köpa svenska odlade ekologiska rotfrukter året om då det går att lagras på ett jättebra sätt. De är näringsrika, billiga och klimatsmarta. Annars skulle jag säga olika bönor, linser och ärtor, kål, lök, svenska äpplen som det finns hur mycket som helst av här i Sverige och havre. Jag älskar verkligen havre!


Hur ser du på matsvinn?


- Ja alltså vi måste ju verkligen bli bättre på att inte slänga mat. Ta tillvara på det som finns, laga mat på hela råvaran och äta upp det vi lägger på tallriken. Idag slängs en tredjedel av all mat som handlas hem och det är helt sjukt. Jag försöker hela tiden hitta nya användningsområden för det som jag tidigare bara slentrianmässigt slängt. Det är en utmaning men det är också så viktigt! Idag slänger jag knappt någon mat alls.


Har du några tips på hur man kan göra för att dra ner på svinnet?


- Mitt tips är att googla mycket, stanna upp i sin matlagning och kolla upp lite snabbt på vad en kan göra av det som en var påväg att slänga. Det finns hur mycket roliga recept, tips och inspiration på nätet som helst. Nästan något för allt. Eller om du inte har tid att stanna upp mitt i middagsfixet så lägg allt du tänkte slänga i en burk i kylskåpet och ta reda på det efter middagen och planera nästa maträtt utifrån det!

Hur är det med klimatsamvetet?


- Jag känner att jag gör mycket bra för klimatet. Tänker på hur jag lever och vilka som påverkas och hur klimatet påverkas och gör val som jag tror är rätt utifrån det. Men jag har ändå ganska mycket klimatångest just nu. Känner att jag vill göra rätt men vet inte riktigt hur alla gånger. Det känns som att jag skulle vilja ha en privat klimatexpert med mig hela tiden som jag kan fråga tusen frågor som dyker upp för mig. Men det är ju det som är roligt med det här projektet kring Hållbar mat som vi håller på med också, det är ett sätt för mig att bena ut saker och få ännu mer klarhet i mina funderingar. Och som sagt, samtidigt kunna dela med sig av det en lär till andra och förhoppningsvis inspirera.


Har du några tips vad en kan göra för förändringar för att man ska äta mer hållbart?


- Ät växtbaserat och testa nya maträtter. Det finns så många olika sätt att tillaga mat.

- Försök vara öppen och nyansera dina val i vilken mat du handlar och lagar. Kör inte bara på med det gamla vanliga utan fundera på vad i din kost som är sämre för miljön och byt ut till något bättre.

- Utgå från det du har hemma när du beger dig till butiken och laga utifrån det.

- Ät säsongsbetonat, läs på vad som är i säsong just nu och kolla upp recept med dessa råvaror. Är du sugen på jordgubbar mitt i vintern, håll dig ändå och njut desto mer när de kommer till sommaren sen! Det blir så mycket härligare och mer variation i matlagningen och matintaget om man utgår från de olika säsongerna.

- Plocka i naturen, det finns så mycket ätbart därute som vi inte tar tillvara på. Plus ett härligt sätt att umgås, bege sig ut på skogspromenader och se vad naturen har att erbjuda.

- Planera maten och på så sätt minska svinnet, se till att allt du handlar hem har en tanke om när den skall lagas. Köp inte bara hem massa som sedan hinner bli dåligt i kylskåpet.

- Ha ordning i kylen, ställ saker som behöver ätas upp först längst fram så att det inte missas där bak.

- Lukta och smaka på produkter som gått ut i datum, ofta är det inget fel på exempelvis mjölken utan går att dricka ändå!

Utöver maten, har du några tips på vad man kan göra för förändringar i vardagen för att det ska bli mer hållbart?


- Lämna bilen och ta cykeln, gå eller bussen.

- Resa utan flyg, det öppnar upp för nya sätt att resa och ett bättre sätt.

- Dra ner på konsumtionen av materiella ting, stanna upp och fråga dig själv om du verkligen verkligen behöver det där?

- Handla secondhand eller på loppis om du är sugen på något nytt.

- Försök laga det som går sönder, då lär du dig också något under processen.

- Tänk på din energikonsumtion.

- Fundera ut vad det är i din vardag som är sämst för miljön och försök hitta ett bättre alternativ till det.

- Jag hoppas att folk som inte tänkt så mycket på hållbarhet tidigare eller kanske helt enkelt inte brytt sig kan känna sig inspirerade av all klimatsmart information som finns överallt numera i bland annat butiker med matsvinnstips osv och att man inte bara slår detta ifrån sig. Det kan ju kännas för stort att ändra på exakt allt i sitt sätt att leva men jag hoppas verkligen att folk tänker att man iallafall kan ändra något och ta det lite steg för steg. Min upplevelse av de förändringar som jag har gjort i livet till det mer hållbara tycker jag bara har gett mig glädje!


- Livet ska vara lustfyllt och samtidigt hållbart. Det gäller att hitta en fin balans där. Göra gott för oss själva så att vi mår bra men samtidigt tänka på andra!


Tack Ebba för ett härligt besök och en fantastisk dessert!
© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.