Hemma hos Frida

Vi besöker Frida Karlsson i hennes lilla stuga i Leksand en torsdag. Frida studerar keramisk form på Leksands folkhögskola och driver Fridas Fabrik där hon bland annat säljer sina fantastiska tuttkrukor och kaffekoppar. Hon gillar att laga mat och baka och har länge intresserat sig för miljöfrågor och hållbarhet.

När vi kom dit var hon i full gång med att riva potatis till paltdegen som hon skulle fylla med karljohansvamp, rivna morötter, lök och linser och bjuda oss på.

Berätta lite om rätten, idag ska du laga palt?

-Ja precis. Det är en deg med riven potatis och vetemjöl som jag fyller och sedan sjuder i ca 50 minuter. Sedan käkar man det med brynt smör och lingonsylt.

-Fyllningen är till grunden gjord av karljohansvamp som jag plockade några 100 meter härifrån i höstas. Det var ett riktigt svampår förra året så jag plockade massor, förvällde och frös in och har tagit upp i omgångar. Jag hade önskat att jag hade en större frys så att jag kunde förvara mer mat från tidigare säsonger.


-Sist jag gjorde palt blev det katastrof. Det var när jag jobbade på Kafé Nyfiket i Rättvik och skulle laga lunch till vår queer fäboddag. Eftersom vi skulle laga så mycket tog vi beslutet dagen innan att koka potatisen för att det skulle gå snabbare att sjuda den nästa dag. Men det funkade inte alls, jag tror det blev någon form av kroppkakor fast i fel proportioner av ingredienserna så de bara flöt ut när vi skulle sjuda dem. Jag fick lov att riva ner mer potatis och det fick senare bli någon stekt variant. En kund sa ” Det var jättegott men det var ju inte palt ”. Så nu vill jag ha revansch!


Frida ger tips på att om det blir palt över till dag två är de goda av skiva och steka i lite smör.


-Det är kul med palt tycker jag, alla delar av världen har liksom sin version av olika sorters deg med fyllning och här har vi palt. Det känns som rejäl mat, det är enkelt och billigt. Det är kul att utforska något som är så nära. Sedan så är ju alla ingredienserna klimatsmarta, mjöl och potatis från närliggande gårdar och en fyllning på sådant som jag kan plocka själv.

Här kommer Fridas recept på dagens palt:


Fyllningen

Ca 300 g tärnad karl-johansvamp. Min var förvälld från frysen men färsk går ju minst lika bra. Går även bra att byta ut mot portabello eller champinjoner.

1 hackad gul lök

1 riven morot

0,5 dl röda linser

Salt

Svartpeppar

Timjan

Eventuellt ett tärnat äpple


Degen

Ca 10-12 potatisar

7 dl vetemjöl

1 msk salt


Till servering

50 g brynt smör

Det som eventuellt blir över av fyllningen

Lingonsylt eller rårörda lingon


Gör såhär:

1. Stek ihop ingredienserna till fyllningen så att svampen får stekyta. Jag tillsatte lite spad från svampen som linserna fick koka in i, men blir det väldigt torrt så kan en tillsätta en skvätt vatten istället.

2. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.

3. Råriv potatisen och pressa ur överflödig vätska, men spara vätskan så länge. Blir degen för torr efter att mjölet blandats i kan en tillsätta lite potatisvätska för att få en lätthanterlig deg.

4. Dela degen i tennisbollsstora bitar och gör en rejäl grop i varje degboll och fyll med svampröran.

5. Nyp ihop degen och forma till runda bollar.

6. Sänk ner bollarna i det sjudande vattnet, gärna med hålslev.

7. Låt palten sjuda i ca 50 min. Palten ska flyta upp, då är den klar.

8. Medan palten sjuder bryns smöret. Smält på hög värme och vispa hela tiden. När smöret är gyllene och luktar kola-aktigt är det klart.

9. Servera palten med brynt smör och lingonsylt eller rårörda lingon!

Vad är hållbar mat för dig?

-För mig personligen, i och med att jag är student och bor själv så är hållbar mat sådant som håller länge. Jag kan inte köpa massa färska grönsaker som jag inte hinner äta upp utan det är mer hållbart med mat i tetrapack, mat som är fryst eller torkat. Jag vill absolut inte slänga någon mat.

-Jag äter alltid lunch på skolan så ibland blir det inte jättemycket matlagning hemma. Skolan har ett samarbete med Coop så vi får de råvaror som de plockat bort från hyllorna och så lagas det lunch på det. Det känns så himla bra!

-Hållbar mat för mig är även såklart att äta vegetariskt men det känns så självklart för mig för att jag har varit vegetarian länge. Jag tänker även på att äta vegansk, ekologisk och lokalt producerad mat. Köper jag importerad mat så vill jag att det alltid ska vara ekologiskt och kravmärkt. Men handlar jag lokalt producerad mat köper jag ibland fastän det inte är kravmärkt. Jag vill stötta lokala gårdar. Ibland kan det ju vara så att mindre gårdar är för små och det är för dyrt att få den där märkningen. Så det kan ju vara krav utan att de har den certifieringen.


-Det är även väldigt viktigt för mig med rättvisemärkt, jag vill att det som arbetar med produktionen har schyssta förhållanden. Till exempel kaffe, det väljer jag alltid ekologiskt och rättvisemärkt för att kaffe annars är väldigt besprutat och arbetarna får gå och andas in det hela dagarna.

När och varför blev du vegetarian?

-Det har jag varit sedan gymnasiet. Det började med att det var en kompis till mig som hade det som nyårslöfte och så hakade jag på och slutade aldrig. Mina systrar som är äldre än mig hade varit det länge så jag var van vid vegetarisk mat. Då bodde jag hemma hos min mamma och vi lagade bara vegetariskt. Jag tror att det kan vara en bra start att testa förändra sina matvanor en kortare period.


-Det är många vegetarianer som är emot köttsubstitut men jag tycker att det kan vara bra med halvfabrikat om det är steget över till en vegetarisk kost. Det är ju bra att det finns sådana produkter, som gör att det blir lättare att laga mat. Jag vill även kunna känna en del smaker från barndomen, till exempel köttbullar med en göttig gräddsås. Det kan jag ju göra med hjälp av soja eller quorn.

-Att vara vegetarian från min sida är främst ur ett miljöperspektiv och ett djuretiskt perspektiv. Det är inte ett hälsoval som många verkar tro när en säger att en är vegetarian. Många är fixerade vid hälsoaspekten men det är inte jag. Jag lever hellre gott och dör i förtid, säger Frida och skrattar. Jag äter det jag tycker är gott och inte bara för att det är nyttigt. Man måste hitta balansen i livet, det ska vara kul ju!

Lagar du mycket vegansk mat?

-Jag är flexivegan typ. Jag har tänkt mer och mer de senaste åren på att äta mer veganskt. Från ett hållbart perspektiv och ett djuretiskt perspektiv så blir det ju lika dåligt för dem av det jag äter idag också. Såsom smör och ägg.


-När jag lagar veganskt byter jag sällan ut massa mejeriprodukter till havrebaserat eller så. Utan jag lagar andra rätter helt enkelt.


Vad är viktigast, ekologiskt, närproducerat eller rättvisemärkt?

-Transporten av maten är ju egentligen en ganska liten del av alla utsläpp. Jag tänker nog mer på att jag vill att det ska vara ekologiskt och rättvisemärkt. Men vi måste tänka på att välja det som är svenskt odlat också såklart. Det är roligt att vi äter väldigt internationellt men kanske inte så hållbart.


-När jag jobbade på Kafé Nyfiket så fick jag tänka till ordentligt. Vi ville att allt skulle vara vegetariskt/veganskt och närproducerat. Då slog det mig till exempel att kikärtor fraktas ju långt. Gula ärtor däremot, de är svenska så då lagade jag mat på gula ärtor istället.

Hur ser du på matsvinn?

-Jag slänger inte mycket. Jag är inte så känslig för utgångsdatum utan luktar och smakar. Jag har ett farinsocker som jag fått av min farmor som gick ut 2002. De bakade jag kakorna på som vi äter idag. Jag lagar ofta mat utifrån det jag har hemma. Det är klart att det kan vara kul att ibland laga efter ett recept men också roligt att ta lite av vad en har bara. Jag har alltid basvaror såsom linser, krossade tomater och kokosmjölk hemma, då går det alltid att slänga ihop något.

Hur är det med klimatsamvetet?

-Jag tror jag har relativt litet avtryck så det är ganska bra. Jag har ingen bil utan går till skolan. Dock så bor jag i en liten stuga med ganska oeffektiv uppvärmning och det mår jag lite dåligt över.


-Jag reflekterar även mycket över mitt resande och försöker att inte frestas av superbilliga flygpriser utan försöker resa mer hållbart. Jag vill resa för att upptäcka men att flyga bär mig mer och mer emot. Man vill förverkliga sig själv och uppleva saker men känner samtidigt att man måste ta ansvar.

-Jag har även ett dilemma, jag håller på med keramik och det är ugnar som drar mycket och kemikalier i glasyrerna. Det är något jag vill utforska mer, går det att göra det jag gör på ett bättre sätt, finns det vissa material jag kanske borde välja bort?


Är folk i din omgivning medvetna?

-Majoriteten i min klass är vegetarianer och veganer. Här är det normen. Man befinner sig i sin bubbla och tycker vissa saker är så självklara och snarare reagerar när någon väljer att käka en vanlig korv. Men så fort en kliver utanför ens egen sfär så väljer ju majoriteten annorlunda.

Har du några tips du vill dela med dig av?

- Prova ställa om kosten under begränsad period. Testa vegetarisk, veganskt eller att bara köpa svenskt till exempel. Se hur det går.

- Semestra på ett sätt som inte nödvändigtvis innehåller bil eller flyg.

- Laga mat på det du har hemma.

- Odla själv.


Det blev ett långt och härligt möte med Frida. Vi tackar så jättemycket för fantastiskt god palt, smarriga kakor och ett väldigt givande samtal!

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.