Hemma hos Helena

Den första riktigt vårsoliga dagen i slutet av februari tog vi promenaden hem till Helena Jansson. I hennes kök bakade vi läfsor, pratade kombucha, bakning och såklart hållbarhet. Helena gillar att baka, laga mat och odla.

På köksbordet stod det två olika glas med en stor kombuchasvamp och en lite mindre som ska få växa till sig genom att Helena tillsätter socker. En tredje svamp hade bildats i en av flaskorna som vi skulle få smaka ifrån och den fick vi med oss hem.

Vi fick också en liten burk med vetesurdeg. Det är så himla roligt när en kan dela med sig sådär. Att man startar något som först räcker till en själv men sen blir det större och då kan man dela med sig till andra.

Helena började prata om en kaka från förr som hette Herman som bakades på en surdeg som man skulle dela med sig av till sina vänner. Jag kollade upp det efter vårt möte och det är alltså ett bröd som kallades Vänskapsbrödet Herman som var en söt sockerkaksliknande kaka som man bakade på surdeg och sen delade man med sig av surdegen till sina vänner så att de kunde baka kakan och så fortsatte det så, likt ett kedjebrev.

Hur länge har du gjort kombucha?

- Inte så länge, jag fick en svamp före jul av min kompis Monika. Innan det visste jag inte så mycket om kombucha. Ibland brukar jag smaksätta den men jag tycker även den är väldigt god som den är bara.

Idag bakar du läfsor, vad är det?

- Det blir som en polarkaka. Det går såklart att göra tunna läfsor också men jag gillar när de är lite tjockare. Det är en deg med bland annat kokt pressad potatis i. Det är ett bra sätt att ta tillvara på överbliven potatis, att baka på det.

- Assistenten köpte jag när jag flyttade till Borlänge. Det var 88 eller 89, och den har hängt med sedan dess.- Jag är uppvuxen med att baka. När jag var liten bakade jag med mamma och mormor och sedan har jag bakat mycket i bagarstugan i Venjan där jag kommer ifrån.

- Idag bakar jag ca en gång i veckan, jag brukar baka på söndagar. Nu för tiden blir det mest matbröd, men ibland fika också. Jag mår väldigt bra av att baka. Är jag deppig så blir jag piggare av det.

Du jobbar även med mat, berätta lite om det?

- Jag kände tidigt att jag ville jobba med mat, så jag utbildade mig till kock på gymnasiet och har arbetat med mat sedan dess. Bland annat jobbade jag i 22 år på en Waldorfförskola där det var 98 % ekologiska råvaror och nästan helt vegetariskt. Jag lagade fisk en gång i veckan där. Det här med att man ska köpa ekologiskt och äta vegetariskt är inget nytt för mig.

Hur ser du på ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt?

- Så långt det går handlar jag ekologiskt idag. Och vi försöker handla mycket lokalt. Bland annat köper vi ekologisk potatis från en gård här i Borlänge. Då åker vi dit och köper med oss 25 kilo och förvarar i källaren. Förut köpte jag även dinkelmjöl lokalt men nu jobbar jag lite mer och har inte lika mycket tid till att baka så 25kilos säckar mjöl blir lite för stora.

- Jag ser till att de ingredienser som jag använder mycket av alltid är ekologiska. Till exempel mjöl. Grönsaker köper vi från en kontakt vi har som har en mack här i stan och arbetar som bonde på sidan av. Av en slump när vi var där och skulle få hjälp med bilen visade det sig att han var bonde och odlade massor av grönsaker. Så av honom köper vi bland annat grönkål och vitkål.

Vad är hållbar mat för dig?

- Riktig mat lagad från grunden. Att man tar tillvara på allt och inte slänger något. Jag är uppvuxen med djur och skulle man äta kött så tog man tillvara på hela djuret till exempel. Också att man använder sig av det som finns i naturen. Jag plockar mycket lingon, blåbär, hallon, hjortron, äpplen och svamp under säsong och förvarar i frysen.


Helena tipsar om att koka sylt med lite mindre socker och utan tillsatser och frysa in i små lådor och ta upp när man är sugen istället för att koka med massor av socker och tillsätta konserveringsmedel och ha i kylen.

Har du några tips på hur man kan minska matsvinnet?

- Vi gör mycket matlådor. Och ser till att man äter dem i rätt ordning så att inte något hinner bli dåligt. Sedan använder jag ofta rester till att göra nya rätter. Gårdagens mos får bli potatisplättar som vi äter med lingonsylt till exempel.

Du gillar att odla, har du gjort det länge?

- Jag är uppväxt med att man odlar sin egen mat. När jag var liten odlade mina föräldrar hela vinterförrådet. Nu odlar jag lite mindre än vad jag gjorde förut men det är för att vi bor i Borlänge en del av sommaren och i huset i Venjan resterande tid av sommaren och då är det svårare när jag inte är på samma ställe.

Hur tänker du annars i vardagen när det kommer till hållbarhet?

- Jag har haft med mig påsar till affären i säkert 20 år. Jag handlar hellre kvalitet och det jag verkligen tycker om istället för att köpa massor och billigt. Jag lagar kläder som har gått sönder istället för att slänga och jag handlar på loppis.


- Vi har dock mycket bilar i familjen för att de övriga i familjen är väldigt intresserade av fordon men det kan jag inte riktigt stå för när det kommer till klimatsamvete. Men jag går och cyklar mest. Däremot så har vi aldrig rest så mycket för det är vi inte jätteintresserade av, så vi flyger aldrig. Det är ju bra i alla fall.

Tack för den fina förmiddagen Helena! Och tack för kombuchasvampen, surdegen och de nybakta läfsorna vi fick med hem!

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.