Hemma hos Linnea, Anders, Elis och Sigrid


Hemma hos - På vår blogg kommer vi besöka personer som försöker leva mer hållbart och ta del av deras tips. Alla vi besöker kommer få dela med sig av en hållbar rätt som de tycker om. Förra veckan, på en snöig söndag, besökte vi Linnea, Anders Elis och Sigrid i Falun. Vi hängde tillsammans i deras kök, åt rödbetsbourguignon och snackade hållbar mat.


Vad lagar ni idag och hur tänker ni kring rätten?

-Idag lagar vi rödbetsbourguignon, inspirerad av ett recept från ”Linneas skafferi”. Vi tillsatte dubbelt så mycket rödvin och lite brynt schalottenlökfond för det är så gott. Vi har lagat den här rätten tidigare fast ett annat recept och då var det vegobitar i, men har kommit fram till att vi tycker att det är godast såhär. Vi skulle säga att det här är en helgrätt, inget vi riktigt slänger ihop en vardag. Det här är perfekt mat för vintern, varmt och gott.

Vad är hållbar mat för er?

-Att råvarorna ska vara i säsong och att äta så mycket vegetariskt som möjligt. Att välja ekologiskt så långt det går och att handla närproducerade råvaror.


-Vi äter ca 70 % vegetariskt. Det har blivit mer och mer de senaste åren. När vi lagar vegetarisk mat byter vi inte ut till köttsubstitut utan lagar helt andra rätter och utgår från andra råvaror. Vi tror att det kan vara det många gör fel, att man tror att det liksom ska smaka lika som det man tidigare ätit. Vi köper exempelvis inte hem Quorn eller så, utan lagar grönsaksbaserade rätter. När vi äter kött är det ofta sådant som barnen gillar, inte någon lyxigare produkt direkt utan det kan vara till exempel falukorv. Barnen tycker väldigt mycket om kikärtor och linser vilket är jättekul, så det går bra att laga mycket sådant här hemma.


-De gånger vi ska köpa kött brukar vi tänka på att vi inte alltid behöver välja det vi tidigare valt, det får inte bli slentrian. Vi väljer ofta kyckling eller kalkon framför nöt eller gris då det är bättre för miljön. Exempelvis bacon, då kan vi köpa kalkonbacon istället.

Finns det någon tydlig brytpunkt när ni gick över till mer vegetariskt?

-Startskottet blev nog när vi fick boken Green Kitchen Stories. Men det var egentligen inte någon riktig ”aha-upplevelse” eller tydlig vändpunkt över till vegetariskt, utan vi har mer glidit in på det spåret. Vi är mycket mer medvetna nu än för bara några år sedan.


Äter ni mycket veganskt?

-Vi äter en del men det är inget vi riktigt tänker på, det sker lite omedvetet. Det kan bli någon maträtt på kokosmjölk till exempel.


Varierar ni er matlagning?

-Vi testar alltid nytt. Så pass mycket så att vi glömmer bort vad det är vi lagat. Om vi gjort något som blev väldigt gott så hinner vi ofta glömma vad det var när vi vill laga det igen för att vi hela tiden testar så mycket nytt.


Lagar ni maten tillsammans, eller har någon huvudansvaret?

-Nej, i och med barnen lagar vi inte särskilt mycket mat tillsammans. En av oss är med barnen medan den andra får laga mat, men vi brukar turas om.


Om ni måste välja mellan närproducerat eller ekologiskt, vad väljer ni då?

-Vi väljer hellre närproducerat än ekologiskt. Anders är från Delsbo och där har de alltid haft väldigt många bra lokala produkter såsom ägg, mjölk och mjöl så han är uppvuxen med bra lokalproducerad mat. Vi lägger mer fokus på att välja lokalt och svenskt istället för något ekologiskt som är importerat.


-Vi kollar mycket på ursprung. Till exempel så köper vi inte frysta hallon, oavsett om de är ekologiska eller inte, för tittar man på ursprunget finns det nästan inga som är från Sverige. Hallon måste dessutom hettas upp ordentligt för att ta död på noroviruset som de kan innehålla. Vi äter mycket bär och frukt men ser till att ta tillvara på det som finns här i säsong och fryser in så mycket som möjligt. Som i höstas till exempel, då ställde grannarna ut stora hinkar med äpplen som vi fick ta, så då gjorde vi jättemycket äppelmos och frös in.


-Vi brukar byta ut råvaror som odlats långt bort till det som är odlat i Sverige. Till exempel byter vi ut quinoa och ris till matvete och mathavre då det är svenskt odlat.

Hur ser ni på matsvinn, slänger ni mycket mat?

-Vi slänger inte så mycket. Om det är något så är det oftast bladsallad som hunnit bli dålig. Eller burkar med olika innehåll som blir ståendes i kylen efter att vi använt det i en maträtt. Sen så blir det lite svinn av barnens mat, när de inte äter upp slängs det senare bort.

Har ni något tips på hur man kan göra för att minska matsvinnet?

-Veckoplanera! Planera in minst en restdag. Restfest som Linnea kallar det.


Hur är det i er omgivning, är folk medvetna?

-Vi tror lite att det är en generationsfråga, det är inte så mycket vegetariskt bland äldre. Men de äldre är oftast lite bättre på att äta lokalt producerad mat, ta tillvara på allt och inte slänga.


-Ämnen som hållbar mat och medvetenhet dyker upp mer och mer de senaste åren bland de vi känner. De som är pålästa och tänker på detta pratar ju högt om det till skillnad mot de som inte vet så mycket.


Har ni några övriga tips på hur en kan tänka kring hållbar mat?

-Vi tänker att utgångsdatum bara är en rekommendation. Vi brukar handla av det som butiken sänkt priset på för att det är dåligt datum. Det slängs annars bort av butikerna, det är billigt och det gör att vi ibland köper sådant vi annars kanske inte skulle ha handlat. Det gör att vi testar något nytt och det är kul!

Utöver köket, hur tänker ni då kring hållbara val?

-Vi handlar mycket mindre nytt nu än förut, hänger mycket på nätauktioner och blocket. Vi tycker det är jobbigt att ha för mycket saker. När vi ska köpa något kollar vi mycket på vad saker är gjorda av, vad det är för kvalité och så. Vi försöker göra medvetna val helt enkelt. Till exempel när det kommer till leksaker, ha lite koll på vad det är tillverkat av. Sedan så är det ju en del leksaker som barnen älskar, till exempel lego, som är gjort av plast. Men då kan man ju i alla fall köpa det begagnat istället för nytt, vi har fyndat mycket leksaker på blocket.

Rödbetsbourguignonen tillsammans med Anders nybakta surdegsbröd smakade fantastiskt och vi lämnade familjen med ny inspiration. Vi fick med oss surdeg hem och ville genast sätta igång ett brödbak. Det var också nytt för oss med tankarna kring quinoa och ris, att det är bättre att välja det som är odlat i Sverige. Att välja svenskt gör vi dagligen på frukt och grönt men det är ju i så mycket andra val av råvaror en kan tänka detsamma.


Tack Linnea, Anders, Elis och Sigrid för det fina besöket!
© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.