Hemma hos Nora

En solig vårdag var det dags att titta in hos den andra av oss som jobbar med denna sida, nämligen Nora. Hon är den som fotograferar bilderna till vår instagram och hemsida. Denna dag bjöd hon på säsongssallad och förra sommarens flädersaft.


Berätta lite om dig själv!

-Jag heter Nora, är 23 år och bor i Borlänge i en liten stuga tillsammans med min pojkvän Jakob. Just nu pluggar jag Bild och Konst på distans och har planer på att plugga vidare till bildlärare i höst. Jag trivs på landet och måste ha nära till naturen för att må bra. Förutom att just nu studera har jag en enskild firma som fotograf, Akleja fotografi, där jag bland annat fotar familjer och bröllop. Jag har pluggat foto på Fotoskolan Jönköping och flyttade sen till Stockholm för att fortsätta studierna där, men trivdes varken med staden eller utbildningen så jag återvände till Dalarna, och här trivs jag väldigt bra.


-Jag tycker om att skapa, bland annat genom att måla i akvarell och gouache, och jag har just hittat träsnitt som jag verkligen älskar. Andra saker jag gillar är att gå promenader, odla, yoga, baka, dricka cava och bada. Och så gillar jag katter!


Hur kom intresset för hållbar mat?

-Mitt stora intresse är fotografi och matfotografi. Jag har studerat foto och har sedan några år tillbaka en enskild firma. En dröm är att kunna jobba som matfotograf i framtiden! När jag och Ebba kom på idén till detta projekt kändes det fantastiskt att kunna jobba kring ett viktigt ämne men fortfarande få uttrycka mig genom fotografi, en bra kombination av något viktigt och kul.


-Jag har varit vegetarian i snart 5 år och länge tänkt på klimatfrågor. Jag har handlat massor på loppisar, nästan allt mitt porslin, alla möbler och en stor del av mina kläder är begagnade. Förra sommarens hetta var dock det som verkligen gjorde mig oroad och jag förstod att det krävs en större förändring om vi vill ha någon planet kvar. Jag tyckte verkligen det var obehagligt förra sommaren, med värmen blandad med de intensiva åskovädrena. Därför känns detta projekt viktigt för mig!


-Det senaste året har jag också börjat plugga något jag tycker är kul och som gör mig glad, börjat yoga och varit ute mer, vilket jag faktiskt tror bidragit till att inse att det finns annan lycka än den snabba konsumtionslyckan som företagen vill att vi ska söka. Jag tror att långsamhet och att göra saker som ger en glädje minskar lusten att göra dåliga val.

Vad har du lagat för något och hur har du tänkt kring rätten?

-Idag gör jag en säsongssallad! En sallad som jag ätit många olika varianter av denna vinter. Jag har utgått från saker som finns i svensk säsong året om, som olika sorters kål, morot och groddar. Nu när jag själv fått upp ögonen och blivit mer intresserad av hållbarhet har jag märkt hur mycket vi inte äter i säsong! I Sverige är det såklart extra svårt på grund av vintern, men jag har märkt att många kör på med samma isbergssallad, gurka och tomat fastän det är mitt i vintern. Jag tycker det är roligare att utgå från det som finns, då känner man av årstiderna mer. Det känns mer naturligt att leva efter årets rytm och jag tror att det är bra för både kropp och själ.


-Jag ska också göra en soltorkad tomathummus på svenska gula ärtor, och så ska jag steka lite bönor och frön! Och sen toppa det hela med mina egenodlade ärtskott.

Så här gör du salladen:Ingredienser salladen:

Rödkål

Vitkål

Grönkål

Morötter

Pumpakärnor

Äpple

Bönor, jag använde favabönor men vilka som helst går bra!

Ärtskott (superenkelt att odla själv året om!)

Rosmarin


Hummus:

Ekologiska gula ärtor

Soltorkade tomater


Hur gjorde du? 
-Jag skar alla grönsaker i bra salladsbitar. Vitkålen, morötterna och pumpafröna stekte jag så att de blev lite mjuka. Jag skalade bönorna, vilket är helt valfritt men jag tycker de har så tjockt skal, och stekte dem tillsammans med det andra. Sen kryddade jag med salt, peppar och rosmarin!


-Sen blandade jag den stekta blandningen med hackad rödkål, äpple, grönkål och mina ärtskott. Hummusen är superenkel, men kräver lite förberedelse i och med att jag använde svenska ärter. De är torkade och behöver blötläggas 8 timmar och sen kokas en timme innan de kan användas. Jag tog nån deciliter ärtor och mixade med kanske en halv burk soltorkade tomater+ oljan ur burken, och det blir en så god hummus!
Vad tänker du kring mat, vad är hållbar mat för dig?

-För mig har det den senaste tiden blivit allt viktigare att ha koll på vad jag äter. Jag vill veta var sakerna har sitt ursprung och vad de innehåller. Jag försöker handla så mycket svenskt och ekologiskt som möjligt och ha respekt för råvarorna. De senaste åren har jag odlat mycket själv, bland mest potatis, tomater och gurka. Det har hjälpt mig att förstå hur mycket energi som går åt för varje ynka grönsak i butiken. Vi är så avskärmade från vilket arbete som ligger bakom de produkter vi ser i hyllorna när vi handlar, och det är svårt att förstå att tomaterna som ligger där krävt lika mycket energi som de jag odlat hemma och kämpat med i flera månader. Det har dels gjort det enklare för mig att ta vara på allt, men också gjort det enklare att äta i säsong. Efter att ha ätit hemodlade sommartomater har jag inte varit så sugen på att köpa trötta tomater under vintern.Finns det någon speciell brytpunkt när du började intressera dig för hållbarhet?
 - Jag tror att det har kommit stegvis under flera år. I gymnasiet började jag få ett visst intresse och valde att bli vegetarian och försökte handla så mycket som möjligt på loppis. Sen har det fortsatt så! Som sagt så insåg jag efter förra sommaren att läget var allvarligt och att vi måste göra mer. Då började jag se över mitt liv mer och bestämde mig för att inte flyga och tänka mer på min konsumtion. Och sen föddes idén till detta projekt.


Har du tips på någon hållbar råvara?

-Mina favoriter just nu är gröna ärtor och potatis! Svenska grejer som går att få tag på året om. Ärtan är god till så mycket, i en grön ärtsoppa, rostad i ugnen, i en hummus eller pasta! Potatisen känns som den fått dåligt rykte trots att den är bra och klimatsmart! Extra roligt är det att odla egen potatis. Finns typ inget godare än ungsrostad potatis enligt mig! Sen går den ju att koka, göra mos av, steka eller göra en av mina favoriträtter potatiskaka med.


Hur är det med klimatsamvetet? 
-Det är helt ok! Jag har haft mycket klimatångest men har ändrat mig stegvis. Det finns såklart mycket kvar att ändra och förbättra ändå. Jag tänker mer nu på vad jag handlar och är dels mer medveten vad gäller maten, men försöker också undvika andra snabba köp och dåliga val. Jag har bestämt mig för att inte flyga framöver, utan försöka resa på andra sätt. I sommar ska jag semestra i Sverige. Som det är nu åker jag en del bil, men det är svårt att ha det på något annat sätt i och med att jag bor i en småstad och kollektivtrafiken inte alltid är på topp. Men jag har blivit mer eftertänksam där med och vill försöka hitta andra alternativ.

-Jag tänker mer på vad jag slänger och hur de saker jag köper är förpackade, men det är supersvårt att helt undvika plastförpackningar. Jag har slutat ta plastpåse i butiken och handlar grönsaker som inte är förpackade när det går. Kruxet är ju att eko-grönsaker nästan alltid ligger i plastförpackningar!


Hur ser du på matsvinn?

- Mitt matsvinn har minskat det senaste året! Nu planerar jag och Jakob en veckomeny och handlar utifrån den, vilket gör att vi inte handlar mer än vi tänkt använda. Det har gett oss en mycket bättre koll på vad vi har hemma och vad som behöver ätas. Vi fryser in matlådor och annat innan det blir dåligt vilket gör att vi nästan aldrig behöver slänga. Vi brukar inte heller planera en rätt för varje dag, utan lämnar utrymme för restmiddagar. Dock tror jag att jag skulle kunna bli bättre på att använda sånt som vi faktiskt slänger, som grönsaksskal till exempel.

Tips för att dra ner på svinnet?

-Mitt bästa tips är att planera matlagningen och inte handla mer än vad som behövs. Om man behöver två rödlökar i ett recept t.ex, köp då inte mer än 2. Det är den maten som det inte funnits någon plan för som blivit slängd hemma hos oss! Sen är det såklart bra att frysa in, och att planera in restmåltider.Tips på förändringar för att vara med hållbar?

-Jag tror på att sakta ner sitt liv och tänka över sina val! Om man exempelvis vill köpa ett plagg tror jag det är bra att vänta lite med att ta beslutet, och inte göra det direkt i butiken där det är lätt att ryckas med i konsumtionshetsen. Jag tror också på att odla själv för att få insikt i hela cykeln. Sen såklart att äta vegetariskt eller veganskt, sopsortera och låta bli att flyga.


-Andra bra grejer att tänka på är att byta ut den flytande tvålen till fast tvål och fundera på vilka övriga produkter man använder, jag har bytt till ekoschampo, miljömärkt diskmedel och tvättmedel, köper plastfri tandborste och miljömärkt tandkräm.

I och med att jag målar mycket spar jag på vattnet som jag rengör penslarna i för att inte hälla ut det i avloppet och häller det sen genom kaffefilter där den överflödiga färgen hamnar som jag kan slänga, så slipper det hamna i avloppet! Jag försöker också tänka på hur jag använder maskiner, inte köra halvfulla tvättmaskiner eller tvätta saker i onödan t.ex.Tack Nora för den supersmarriga salladen, hummusen och såklart flädersaften, sååå himla lyxigt att få dricka flädersaft nu i april. Det var en mycket trevlig förmiddag det!© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.