Hemma hos Stella

Uppdaterad: 13 maj 2019

En superhärlig vårdag tog vi tåget till Gävle för att hälsa på hemma hos Stella Hildebrandt. Stella är en inspirerande hållbarhetsprofil som driver företagen Stella Sews och Hildebrandt Sustainable Living. Genom Stella Sews syr och säljer Stella miljövänliga textilprodukter såsom kaffefilter, disktrasor, makeup pads och tygpåsar för att minska användandet av engångsgrejer. Genom Hildebrandt Sustainable Living utbildar och inspirerar Stella både företag och privatpersoner till en mer hållbar livstil.Stella lever efter zero-waste och efter ledorden conscious - slow - minimal. Mycket nyfikna på att veta mer om Stella hängde vi i hennes kök, fikade och pratade. Hon bjöd på nybakt morotsbröd och en mycket smarrig bärpaj.Berätta lite om dig själv!

-Jag är 35 år och bor i Gävle med min 5-åring Jack och deltidssambo Mikael. Jag kommer från Stockholm men flyttade till Gävle hösten 2016 för att få möjlighet att lägga mer tid på det jag gillar och mindre tid på att pendla. Jag driver eget inom hållbart och i mitt företag tillverkar jag bland annat produkter för att minska på engångsartiklar, bloggar, föreläser och undervisar.
Ditt intresse för hållbarhet, när kom det?

- Mitt hållbarhetsintresse började för väldigt länge sedan. Intresset växte mer och mer när jag väntade mitt barn. Bland annat tänkte jag mycket på det här med blöjor, att det används så många som bara kastas och kastas, det kändes inte rimligt. Det här var för ca 6 år sedan och jag började då sy mina egna produkter för att minska användandet av engångsprodukter. Det här var alltså när jag var föräldraledig. Jag sydde tygblöjor och sålde i facebookgrupper och därifrån utvecklades Stella Sews. Först sydde jag mest småbarnsrelaterade produkter men sedan utvecklades det till andra produkter också.
Vid den tiden var du även anställd, vad fick dig att våga satsa helt på Stella Sews och hur såg övergången ut?

- Jag gick tillbaka till mitt gamla arbete efter mammaledigheten men kände att jag verkligen ville jobba med hållbarhet så hösten 2016 slutade jag och satsade helt på företaget Stella Sews. Jag gav mig själv ett halvår för att se om det skulle gå och det gick så då körde jag bara på. Sedan startade jag företaget Hildebrandt Sustainable Living för ca 1 år sedan.
Några av de återanvändningsbara produkterna som går att beställa från Stella Sews. Bowl covers, kaffefilter, trosskydd, makeup pads och disktrasa beställde vi hem!
Hur kommer det sig att du startade ytterligare ett företag under ett annat namn?

- Jag tyckte det kändes roligt att föreläsa och ville inspirera andra människor till en mer hållbar livsstil. Jag ville också att mitt jobb skulle vara mer än att sy. Därför startade jag Hildebrandt Sustainable Living.


Genom Hildebrandt Sustainable Living håller Stella föreläsningar och workshops om hållbar livsstil men det går även att anställa Stella och få hjälp med alla möjliga olika saker. Det kan vara att få hjälp att rensa och organisera i hemmet, plastbanta, få hjälp med att fixa balkongen eller hjälp med att göra miljövänligare val.


Du har helt plastfritt hemma och hjälper andra genom ditt företag att plastbanta, vad är det som är det farliga med plast och hur gick du till väga för att minimera plastförbrukningen hemma?

-Plast kan läcka farliga kemikalier vilket är dåligt för både människor och natur, speciellt när de värms upp t.ex. vid matlagning, och mjuka plaster släpper mjukgörande ämnen, ftalater, som är giftiga. Plast kräver också mycket resurser vid tillverkningen och läcker ut tillsatsämnen som är farliga för djur och natur.

För mig var det ett ganska lätt steg eftersom när jag flyttade hem till Sverige 2013 hade jag inte så mycket saker med mig, så de flesta köp jag har gjort till mitt hem har kunnat vara genomtänkta. Men jag tänker också mycket på hur det jag köper kommer paketerat och där kan det vara lätt att göra smartare val som att välja en förpackning av papp istället för plast.Vad för plastmaterial tycker du är viktigast att rensa ut i hemmet? -Plasten som kommer i kontakt med mat, tex stekspadar och från barnrum!Utöver dina företag pluggar du även miljövetenskap, berätta gärna lite om utbildningen!

-Åh just nu läser jag en kurs i miljömikrobiologi som förhoppningsvis ska leda till en kandidat i miljövetenskap, jag läser på halvtid och har precis börjat så vi får se, men jag tycker det är spännande.Du lever efter zero-waste, vad innebär det för dig?

- Genom att jag blev mer och mer medveten i takt med att mitt miljöintresse växte och jag ville leva mer hållbart så övergick jag till zero-waste. Det innebär att jag slänger så lite som möjligt och har i stort sett inga hushållssopor. Jag tänker alltid på vad för förpackningar allting jag köper ligger i. Jag vill egentligen handla allt i lösvikt och helt paketfritt men det är jättesvårt idag. Min dröm är att bli självförsörjande och odla mer, ha ett eget kretslopp på gården och på så vis slänga ännu mindre. Det som återvinns är enligt mig "okej" skräp så jag är väldigt noga med att sortera det skräpet jag har så att det hamnar rätt i återvinningen. Har en förpackning två olika material tar jag noga isär det och sorterar.

Stella tipsar om att ta aktiva beslut för att minska på skräpet. Till exempel kan man säga upp brevfaktura och istället välja e-faktura för att minska brevskräpet, eller skriva på postlådan att man inte vill ha reklam.Om en vill leva mer zero-waste, har du några tips på vad en kan göra för att minska på sitt skräp? -Framförallt handlar det om att tänka efter före - behöver du verkligen den där plastpåsen/kaffemuggen/servetten etc -lär dig att tacka nej! Ingen reklam, autogiro etc sparar mycket. Se över dina sopor(!) och utgå från vad det är som du kastar mest. Är det mycket hushållspapper kan du lätt byta ut det mot tygtrasor istället. Är det mycket små förpackningar kanske du kan köpa storpack? Du skriver om att ha en medveten garderob och använder dig av en "Capsule Wardrobe", vad är det?

- Capsule Wardrobe bygger på att jag har en garderob för vår/sommar och en för höst/vinter och jag har nog inte ens ett trettiotal plagg i varje. Det handlar om att ha en medveten garderob med bra kvalité på kläderna och bara sådant jag gillar. Jag ser till att ta hand om kläderna så att deras livslängd förlängs. Jag köper kläder av bra kvalité, naturmaterial, vädrar istället för att tvätta när det går och lagar om något går sönder. Att ha en Capsule Wardrobe gör att jag lägger väldigt lite tid på att välja kläder, jag trivs i allt jag äger så då är det bara att ta något.Du lever efter ledorden conscious - slow -minimal, berätta hur du tänker kring det! -För mig handlar det om att tänka efter ett varv extra och att tänka efter före. Att leva där valen jag gör är medvetna, att livet inte behöver gå i 180 hela tiden utan att ta sig tiden till att odla sin egna mat, baka bröd av utvalda ingredienser osv. För mig blev det extra tydligt när jag fick barn, vad det var som var viktigt här i livet. 

-Mycket saker runt omkring en kan kännas stressande och jag vill hellre ha få men bra grejer. Jag vill inte ha en massa kläder eller saker, vilket också betyder att det går snabbt att städa - så att tiden kan läggas på roligare saker! Du har varit vegetarian länge, när blev du det och varför?

- Ja, jag har varit vegetarian sedan 95, då var jag 12 år gammal. Jag har aldrig gillat smaken av kött så det var ganska enkelt att utesluta det. Det var först av den anledningen att jag inte tyckte att det var speciellt gott men ju äldre jag blev och ju mer kunskap kring djurhållningen jag fick så kände jag ännu tydligare att jag gjort rätt val, jag ville inte stå bakom köttindustrin.Nu undrar vi ju såklart, vad är hållbar mat för dig?

- Hållbar mat för mig är lokalt producerad, ekologisk och efter säsong. Det är att bli mer medveten i sina matval.


-Jag köper nästan alltid ekologiskt och helst från Sverige. Finns inte svenskt producerad så iallafall europeiskt. Jag handlar gärna på Bondens marknad, i lösvikt, och då väljer jag lokalt framför att det finns en tydlig ekologisk märkning. På mindre lokala gårdar kan det ju vara ekologiskt odlat fastän det inte har den cerifieringen då det är väldigt dyrt att fixa det.
Vad brukar du laga för mat?

- Det blir mycket rotfrukter i ugnen. Till det äter vi vegetariska biffar eller bollar eller hummus. Jag gillar att laga soppor och grytor och äter mycket havregrynsgröt!
Har du några tips på hållbara råvaror som du brukar handla?

- Rotfrukter! Potatis, palsternacka, morötter, kålrot och rotselleri!
Hur ser du på matsvinn?

- Vi måste äta upp maten! Inte vara rädda för rester eller att maten är dålig. Lukta och smaka! Om man ska käka rester så brukar jag tänka många bäckar små, spar på allt även fastän det känns lite kvar i skålen, alla de där småslattarna kan bli en hel extra lunch! Tips är ju också att använda frysen mycket, ta tillvara på maten i god tid och frys in innan det hinner bli dåligt. Jag tror att det är viktigt att inte vara så kräsen när det kommer till rester, det kan få bli lite konstiga blandningar i en lunchlåda utan att det gör något.
Stella gillar att odla och det är återhämtning för henne att få gräva i sina tomatplantor.
Hon har en kolonilott en mil från där hon bor, dit cyklar hon och tar hand om sina odlingar.
Har du några tips på att bli hållbarare i köket?

- Planera dina inköp.

- Titta vad du har hemma och utgå från det när du planerar mat och är och handlar.

- Ha basråvaror hemma så att du alltid kan slänga ihop något för att undvika att gå till affären hela tiden eller handla mat ute. Linser, krossade tomater, lök, vitlök, pasta, havregryn och jordnötssmör är sådant jag alltid har hemma!

- Var inte kräsen när det gäller rester.

- Lukta och smaka innan du väljer bort något.

- Skippa bäst-före-datum.
Ha du några tips på hur en ska bli mer hållbar generellt?

- Välj kvalité framför kvantitet.

- Gör val utifrån dina egna preferenser och inte utifrån vad andra säger.

- Gör medvetna val.

- Tänk efter före.

- Undvik skräpet innan du har fått det.


Tack Stella för ett trevligt besök och fantastiskt fika. Du inspirerar oss! Vill ni besöka Stellas webshop finns den här: https://www.etsy.com/shop/stellasews ,annars finns Stella på instagram under @stellasews och @hildebrandtliving . Hoppas vi ses snart igen!

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.