I säsong just nu

Uppdaterad: 5 feb 2019

Under vinterhalvåret är det inte jättemycket som är i svensk säsong, men det finns helt klart råvaror! Vi utgick från Naturskyddsföreningens lista: https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/valj-bland-sasongens-godsaker och begav oss ut för att titta vilka svenska grönsaker som fanns där vi brukar handla.

Grövre grönsaker är alltid i säsong, och det är det som är i säsong nu i januari. Därför försöker vi välja dessa grönsaker framför importerade. Ett kilo morötter orsakar en femtedel så mycket växthusgaser som ett kilo tomater. Enligt naturskyddsföreningen är en tumregel att i första hand äta grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand Sydeuropa.

Kvalitén och smaken är dessutom bättre på de grönsaker som är i säsong än de som inte är det. Därför är det så här års bättre att välja olika sorters kål framför grönsallad exempelvis. När sommaren kommer får vi massor av svensk sallad, gurka och tomater, som är mycket mer smakrika och snälla mot miljön än de som finns i butikerna nu.

Vi försöker anpassa maten vi äter efter säsong och alltid titta var grönsakerna kommer från innan vi handlar! Brukar ni titta vad grönsakerna ni köper har för ursprung?

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.