Konsumera mindre, skapa själv

Uppdaterad: 6 mar 2019

Vi måste börja tänka mer på vår konsumtion och konsumera mindre. De mängder nyproducerade saker vi handlar idag på ett år är helt orimligt. Vi handlar nytt, använder ett tag, slänger för att handla nytt igen och så går det runt så. Det är inte hållbart att vi ska konsumera mängder av prylar och kläder efter årens alla trender och sen bara fortsätta köpa hem mera. Kläder och prylar har blivit billigare men desto mer kostar det för miljön, klimatet och de som arbetar i produktionen.


Dels är det den egna konsumtionen av de saker en själv vill ha som är problematisk men även den enorma konsumtionen av olika prylar som vi inhandlar för att ge bort till andra.

Det är klart man vill ge bort gåvor till människor man tycker om men istället för att ge bort nyproducerade saker så är det ju jättefint och även mycket mer klimatsmart att skapa själv. Lägga lite omtanke och tid på personen. Det kan vara något en målat, något en bakat eller lagat, sytt, fyndat på loppis och gjort om eller någon upplevelse.

Hur fint är det inte att få något som en annan lagt lite tid på och gjort alldeles själv? Eller bjud med personen på en fika eller en middag och ge personen din närvaro och tid. Det finaste är ju ändå att få umgås med varandra.

Vi tycker det är väldigt roligt att baka och hoppas att de runtomkring oss tycker det är trevligt att få. Hur göttigt vore det inte att få några hembakta syltgrottor liksom?

Eller hemmagjord granola i en loppisfyndad glasburk.

Hembakta hallonmazariner.

Tips, håll utkik på loppis efter små formar att baka i!

Och efter olika burkar som en kan använda att slå in i!

Spar på småbitar av presentpapper eller annat papper och vik påsar!

Fyll med något bakat eller lägg i några roliga fröer som personen kan odla eller en nedskriven kommande upplevelse eller bara använd som presentinslagning.

Googla bara "vika godispåsar" så dyker det upp.

Vi behöver verkligen reflektera över vår konsumtion. Hur mycket konsumerar du i månaden? Köper du ofta något "onödigt" i all hast när du ska iväg och fira dina närmaste?

Vi tänker mycket på att ta tillvara på det som redan finns runtomkring oss, gör det du med!

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.