Kryddväxter hemma

Att ha färska örter såsom timjan, persilja, basilika, salvia och oregano hemma är helt fantastiskt tycker jag. Det är kul att så från frö men det går även jättebra att plantera ner kryddväxterna från butiken, vilket är ett bra sätt att ta tillvara på dem istället för att köpa, använda en gång och sedan slänga. Här är till exempel en timjan som direkt fick ny jord efter inköp som nu har växt till sig och mår jättebra.Om jag hade haft plats hade jag nog gått helt loco med kryddväxter och andra ätbara växter och såklart grönsaker och ja allt som går att äta hade jag velat ha egenodlade obegränsade mängder av. Nu är jag ganska mycket begränsad då jag tillsammans med min sambo bor på liten yta utan balkong så några stora odlingsmöjligheter finns inte för oss just detta år. Det får bli ett senare kapitel in life.Nora är den av oss som odlar mest och har planer på att bygga ett växthus i år så det är mestadels odlingen på gården hemma hos Nora som vi får följa här i bloggen. Jag är där och bidrar lite då och då och har turen att få vistas i den fina miljön där tillsammans med henne.Jag kan dock inte riktigt låta bli att inte så något alls. Därför har jag gjort som förra året, satt lite tomatplantor som får växa här hemma tills de behöver mer plats då ger jag bort dem. Så det är bara att hojta till om en bor i Borlängetrakten och är sugen på en tomatplanta! Jag fraktar det mesta och ger till min mamma och pappa och till min syster. Då åker jag dit och planterar ut och sedan tar vi hand om dem tillsammans och i slutändan får vi njuta av våra gemensamt odlade tomater.Jag har även satt lite chili som får plats att stå här hemma. De är fröna från förra årets chiliskörd!Jag älskar persilja och vill helst ha det på typ all mat så i år har jag sått ganska mycket och jag har redan nu stora krukor med persilja från frö, så himla roligt!Jag brukar som sagt alltid plantera mina kryddväxter som jag köper i butik innan jag använder dem så brukar de ta sig. Ny jord i större kruka, vatten och sol, det är vad de vill ha.Jag testade även att ta sticklingar från en basilika som jag köpte för två veckor sedan som jag satte i vatten så att de skulle få nya rötter och planterade sedan i ny jord. De har redan vuxit sig större!Ta helt enkelt tillvara på de kryddväxter du köper, ta hand om dem och ha lite tålamod.Kolla så fin denna basilikaplantan är! Nu ska jag plantera om lite här hemma och bland annat ge tomatplantorna lite mer space. Ha en fin dag!


/ Ebba

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.