Rödbetan

Vi lär oss hela tiden nytt om hur vi ska tänka i våra val kring mat och något som känns väldigt viktigt för oss är att utgå från det som kommer från Sverige i vår matlagning. Det finns så mycket fina råvaror som odlas här och som kan lagras så att vi kan äta svenskt odlat året om. En utav dessa råvaror är rödbetan!

Rödbeta är en fantastisk rotsak som vi borde äta mycket mer av. Den är en av de rotfrukter som går att lagras på ett utmärkt sätt vilket gör att vi kan konsumera svensk ekologisk rödbeta året runt. Hur bra som helst!


Rödbeta odlas på friland vilket är mindre energikrävande än de olika grönsaker som odlas i växthus. Det är jättebra att tänka på generellt när du väljer dina råvaror, köp hellre grövre grönsaker och rotfrukter, de är mycket mer klimatsmarta än de mer ömtåliga grönsaker som odlas i växthus.


Rödbetan är väldigt tålig, kan odlas i hela landet och är inte svår att få mycket skörd av. En superrotsak!

Rödbetan är inte bara klimatsmart utan även väldigt bra för oss att äta ur näringssynpunkt och många kategoriserar in den i gruppen "supermat". Den är fylld av antioxidanter och välgörande kostfibrer och det ska vara mycket bra för vår hälsa att inkludera rödbetan i den vardagliga kosten.

Rödbetsplantan består även av rödbetsblast som är supergod och kan ätas likt mangold och spenat. Dessvärre syns denna blast sällan i butikerna då roten kan lagras och bibehålla sin konsistens och smak men det funkar inte lika med blasten. Det är under första skördetiden som är mellan juni-augusti som det går att köpa rödbetor med blast. Det är helt fantastiskt tycker jag när en kan handla sina rotfrukter med blasten kvar. Det ger en bättre verklighetsuppfattning av hur våra grönsaker och rotfrukter faktiskt ser ut.


Tidigt skördade rödbetor äter man likt andra primörer, de är då färska och har en mildare smak, är mindre och spädare och har en mycket kortare koktid än de rödbetorna vi köper under vinterhalvåret.

Rödbetan är den av de olika betsorterna som svenskt odlad går att få tag på året runt. Släktingarna polkabetan och gulbetan har en kortare säsong och är under resterande del av året importerad så om du vill äta svenskt odlad mat håll lite koll i butiken och läs på förpackningarna eller skyltarna.

Förvara dina rödbetor bäst i kylen, gärna i en fuktig handduk. Ligger de lösa i kylskåpsluften kommer de torka ur och skrumpna tidigare än om du har dem i en fuktig handduk.

En kan göra så mycket med rödbeta. Äta råa, koka, ugnsrosta och steka. Pressa till en färgsprakande och näringstät juice, råriva och ha i sallad, i vegetariska biffar eller i en rödbetskaka, koka och marinera med en god olja och honung eller mixa ner i en hummus eller skiva kokt rödbeta och lägga in, ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter eller koka med i en gryta, exempelvis favoriten rödbetsbourguignon.


Tips! När du kokar hel rödbeta så ska du behålla både skalet och roten kvar och skala istället efteråt. Annars tappar rödbetan jättemycket av både sin smak och färg.

Klassiska smakkompisar till rödbetan är smör, honung, olika ostar såsom fetaost, getost och parmesan, nötter såsom pinjenötter, valnötter och pistaschnötter, rosmarin och citron.

Att dricka rödbetsjuice är ett enkelt sätt att få i sig alla bra näringsämnen som rödbetan innehåller. Vi gör vår egen rödbetsjuice med hjälp av en råsaftcentrifug och på så sätt blir den helt färskpressad och en vet exakt vad den innehåller. Så rent som det bara kan bli. Att endast dricka pressad rödbeta är ingen superhöjdare rent smakmässigt enligt mig utan smakar mycket godare om en blandar i lite sötma och syra från andra råvaror. Här kommer ett recept på en supergod rödbetsjuice med äpple, morot, citron och ingefära, ger ca 750 ml juice:


5 rödbetor

2 äpplen

1 morot

1,5 citron

2 cm ingefära


Köper en ekologiska grönsaker, rotfrukter och frukter kan en använda sig av skalet också. Jag brukar skrubba de olika råvarorna och bara dela i lagom stora bitar så att de får plats i pressen. Skär bort skalet på citronen och pressa ner hela med köttet. Smaka av med ingefära, gillar du starkt, släng i en bit till!


Tips! Det blir mycket fruktkött över när du pressar juice, frys ner och ta upp och använd i brödet, pannkakorna, biffarna eller i grytan!

Om ni inte redan äter massor av denna fantastiska rotsak så börja med det nu!


/ Ebba

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.