Välja hållbart


Vi måste tänka mer på vad vi äter och hur det påverkar miljön. Enorma växthusgasutsläpp under produktionen av vår mat, mängder av kemikalieutsläpp och långa transportsträckor resulterar i att vi förstör vår miljö. Det är flera aspekter av människans levnadssätt som bidrar till de enorma växthusgasutsläppen som vi orsakar idag men av dessa så är det hela 30 % av hushållens klimatpåverkan som kommer från maten vi äter. Det är mycket det.

Det handlar om att vi måste göra bättre val. Välja inte bara för oss själva och det som är skönt slentrianmässigt utan vi måste börja ta ansvar och välja bättre för vår värld. Vi måste ställa om våra vanor kring mat och börja laga mer växtbaserad mat, lokalt producerad mat och ekologisk mat. Visst, det tar mer energi från oss att ställa om och välja annorlunda men det krävs att vi lägger lite tid på detta och gör en förändring. Det måste vi!


Här kommer lite tips på hur vi brukar välja & vad vi tänker på när vi handlar vår mat:


- Välja vegetariskt. Köttkonsumtionen står för den absolut största delen av växthusgaser inom livsmedelsindustrin. På https://www.medvetenkonsumtion.se står det skrivet att om man äter en typisk vegetarisk kost så beräknas man minska mellan 20-35 % av sina växthusgasutsläpp. Välj vegetariskt!


- Välja veganskt. Mejeriprodukter står även de för stora växthusgasutsläpp. På https://www.medvetenkonsumtion.se står det att för att producera 1 kilo mjölk släpps det ut ca 1 kilo växthusgaser. Och för att producera 1 kilo ost släpps det ut 9 kilo växthusgaser. Det är dags att vi drar ner på mejeriprodukterna.


- Välja närproducerat. Om det inte finns lokalt producerat där du bor så åtminstone svenskt. Ta för vana att kika på förpackningarna, vart kommer egentligen de matvaror du vanligtvis handlar ifrån? Du kommer bli förvånad över vad du ser. Häromdagen läste jag till exempel på förpackningen av frysta ekologiska havtorn, de var från Estland men packade i Polen och sen säljs de i Sverige. Havtorn finns ju även i Sverige och jag hade innan detta trott iskallt på att jag handlat svenska havtorn, men icke.


- Välja säsongsanpassat. Det enorma utbud på framförallt frukt och grönt som vi har tillgång till under hela året är inte rimligt. Förhoppningsvis kommer det ha förändrats om några år, att det inte går att få tag på till lika stor utsträckning det som inte är i säsong i Sverige. Innan det beslutet och den förändringen sker på högre nivå så kan vi i hushållen redan nu göra skillnad genom att välja att handla det som är i säsong. Finns det svenska äpplen och importerade, välj de svenska. Ett tydligt bortval under höst, vår & vinter på grönsakssidan borde vara tomat, gurka, sallad och framförallt paprika. Välj istället grövre grönsaker såsom rotfrukter, broccoli och kål som är mycket skonsammare för miljön.


- Välja ekologiskt. En ekologisk vara innebär att den är odlad, uppvuxen och förvarad utan användning av kemikalier, växtgift och bekämpningsmedel. Dessa farliga medel släpps under produktionen ut i vår natur och det säger ju sig självt att det är skadligt för naturen. Det är heller inte bra för oss människor, framförallt inte för de som arbetar i produktionen som vistas i denna giftmiljö men även vi som handlar och äter av den besprutade maten. Till exempel citronen, hur många recept är det inte som det står att en ska använda citronzest? Om du använder en icke-ekologisk citron så tillsätter du i princip bara massa gift för att den är så besprutad så att det inte går att ta bort det genom att tvätta den. Ekologiskt är rena råvaror!


- Planera. Planera vad du ska äta och skriv en lista innan du handlar. Se till att det finns en tanke med allt du köper hem så att det inte blir liggandes i kylen för länge och i slutändan slängs för att det har blivit dåligt. Hushållen slänger idag en tredjedel av all mat som köps hem vilket absolut inte är bra för varken miljön eller för plånboken. Vi måste minska matsvinnet!


- Förvara maten rätt. Vid okunskap av hur maten skall förvaras är det lätt hänt att den hinner bli dålig innan du använt maten. Tänk på vart du förvarar dina råvaror!

/ Ebba

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.