Vårt Gröna

Uppdaterad: jan 19

Det har varit tyst här på hemsidan och instagram ett tag, men nu är vi tillbaka! Vi jobbade intensivt med Hållbar Mat hela vintern, våren och sommaren 2019, men kom sedan av oss lite. Tiden räckte liksom inte till med jobb och alla olika åtaganden vi hade, så vi behövde tänka över vad vi vill åstadkomma med detta projekt och hur mycket tid vi egentligen kan lägga på det.

Projektet har tagit sig en lite annan riktning och då kändes det rätt att förändra en del saker. Vi har bland annat bytt namn och heter numera Vårt Gröna! Har ni sett den nya fina loggan?

Förklaringen till namnbytet är helt enkelt att vi känner att vi vill att detta ska vara ur vårt perspektiv och att det inte ska kunna förväxlas med att vi på något sätt skulle vara några experter inom vad som är hållbar mat eller inte. Hållbarhet är något vi såklart fortsätter att utgå ifrån i allt vi gör tillsammans och vi vill genom mat och fotografi inspirera till grön härlig mat. Vi känner att vi med det nya namnet kan arbeta lite mer fritt men ändå alltid ha med oss hållbarhet och medvetenhet i de recept vi delar med er. För oss kändes det som att namnet ”Hållbar mat” fick det att framstå som att vi hade det rätta svaret på vilken mat som är mest hållbar, och så är det inte alltid eftersom det där med att välja rätt är mer komplext än att det finns ett rätt svar.

Sedan vi startade denna hemsida våren 2019 har det hänt mycket inom hållbarhetsarbetet och medvetenheten kring sambandet mat och klimat här i Sverige. Vår upplevelse är att det verkligen har exploderat av information och riktlinjer att följa för att göra bättre val i affären när vi handlar vår mat idag. Mycket har förbättrats men det finns en hel del kvar att göra.

Det senaste året har vi lärt oss mer om vad hållbar mat är och hur vi ska tänka kring val av råvaror. Vi har bland annat insett att det inte alltid är så enkelt att välja rätt och göra medvetna val. Det är mycket att ta hänsyn till, då en produkt kan vara bra ur en aspekt, men sämre ur en annan. Vi har klurat mycket på vad som är viktigast, till exempel att välja lokalt, veganskt eller ekologiskt, och kommit fram till att vi måste se till varje enskild produkt för att få det rätta svaret.

Vi måste bland annat se till de enskilda råvarornas produktionssätt, vart de kommer ifrån och transporten av dem för att kunna avgöra hur hållbar råvaran egentligen är. Att hitta mat som är bra för både oss människor och samtidigt skonsamma för planeten, djurvälfärden, haven, klimatet, den biologiska mångfalden och naturen är svårt. Inte omöjligt, men svårt.

Vi startade det här projektet för att vi i våra mat- och foto-projekt ville utgå från klimatsmart mat och för att vi ville lära oss mer om ämnet och samtidigt dela med oss av det vi lärde. Och förhoppningsvis inspirera andra! Det vill vi fortfarande. Vi vill att mat ska vara roligt och gott och att vi samtidigt ska kunna äta med gott klimatsamvete så det utgår vi från i allt vi gör.

Vi lagar mat från grunden med bra råvaror och gillar att duka och lägga upp fint och fota det vi gör. Matgläde, medvetenhet, kreativitet, hållbarhet och estetik är några av våra ledord.

Vi ser fram emot att det kommande året laga massor av god mat, odla härliga grönsaker, fotografera och lära oss mer. För vi tycker verkligen att detta är så roligt!

Hoppas ni vill fortsätta följa oss här!

/ Ebba och Nora

© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand.